Golden Earring

gitaaropstelling George Kooymans

In 2007 ben ik door Rinus Gerritsen gevraagd om te komen kijken naar de gitaaropstelling van George Kooymans. Er waren continu problemen met brom. Bij elk optreden was er weer een andere storing - ze werden er gek van. George wilde experimenteren met andere versterkers, maar dan ging alles nog harder brommen.

Rinus maakte een opstelling in hun opslagruimte, en gewapend met een Adesign trafokast ben ik achter in de rekken gedoken. Al snel had ik een belangrijke oorzaak van de brom gevonden, en het viel me op dat de bekabeling van de GCX loop-switchers was uitgevoerd met tientallen stukjes microfoonkabel. Je hoefde er maar naar te wijzen en je had de meest fantastische storingen.

Ik sprak met Rinus af, dat ik het eerste rek opnieuw zou bekabelen, dat ik trafo’s zou plaatsen waar dat nodig was, en de switchers intern zou doorverbinden, zodat een groot aantal kabeltjes overbodig zou worden. Het resultaat was een gitaaropstelling die nog nooit zo stil was geweest.

Vrienden van Amstel Live in Ahoi’ op 19-1-2014

George speelt op de AC30 die ik in 2010 weer tot leven heb gewekt en gemodificeerd. Omdat hij nu met “oortjes” speelt, is het podiumvolume een stuk lager, en kan George vrij experimenteren met relatief kleine versterkers die de gewenste sound leveren.

Bekijk een fragment van “When the Lady Smiles” tijdens de Vrienden van Amstel Live 2014